Tips till er som ska välja skola framöver

Jag har många gånger tänkt på hur gärna jag hade velat ha de här tipsen innan jag valde gymnasium och sen högre studier, hur jag skulle tänka och så vidare, så tänkte dela mina erfarenheter lite kort med er.
 
Till er som väljer gymnasium till våren:
1. Fundera på vad du tror att du vill göra EFTER gymnasiet.
Låt oss säga att du som läser vill bli Läkare. Till och börja med får du då kika på vilka linjer som har den sortens utbildning du behöver, för att efter gymnasiet kunna läsa vidare till läkare. Låt oss säga att läkarlinjen kräver att man ska ha läst en viss grad av matte, har du inte gjort det i gymnasiet måste du göra det INNAN du kan söka, annars blir din ansökan nekad. Alltså bättre att göra kursen redan på gymnasiet.
 
2. Har du ingen aning om vad du vill göra?
Sök ett program med så många olika ämnen som möjligt, utan inriktning som ger behörighet att läsa vidare.
 
3. Ansträng er för bra betyg.
Många av de högskolor/universitet som finns går på betyg. Och även om ni inte tror att du kommer läsa något efter gymnasiet, så kommer det vara svårt att få jobb om du låter bli. Du kanske inte behöver läsa ett helt program, utan bara en kurs, som kan visa för din framtida arbetsgivare att du har papper/bevis på dina kunskaper.
 

Till er som väljer för högre studier:
Det finns en del saker jag inte hade någon aning om innan jag sökte.

- Universitet har inte några lektioner. Du går på föreläsningar där du ska få en snabb överblick i det du ska lära dig. Efter föreläsningen ska du med hjälp av dina anteckningar och egna studier ta till dig kunskapen, som senare redovisas på labb, inlämning, tenta eller seminarie. Kanske alltihopa.
- Folkhögskola har lektioner.
- Högskola är mer likt universitet.
 
- Innan du börjar plugga, ta reda på så mycket du kan och försök fixa det i förväg.
För när du väl kommer till första introduktionsdagen är det SJUKT mycket information man ska tillgodogöra sig.
Flera nya datasystem för scheman, inlämningar osv, litteraturen ska köpas, man ska hitta på skolan, fixa passerkort, fixa inloggning, få struktur och ansöka om studielån/stöd.
Alltså kan man redan innan man kommer dit första dagen ha fixat böckerna, skickat ansökan till csn, provat logga in de nya datorsystemen och bekantat sig en aning med dem, och kanske till och med besökt skolan innan och gått runt lite om möjlighet finns. Så är det lite mindre börda på axlarna.
 
- Spara så mycket pengar du kan INNAN du börjar plugga, och försök få ett extrajobb medan du pluggar.
Har man arbetat innan och sen blir student är det ganska stor skillnad på hur mycket pengar man har att röra sig med. Helt plötsligt måste man avstå från saker man tidigare unnande sig och kanske inte alltid kan göra allt man vill på samma sätt. Dock behöver du inte känna att du bytt ner dig lika mycket om du har lite pengar att plocka från varje månad.
 
- När du börjat plugga, var strukturerad och planera.
Det gör att du inte behöver känna samma stress.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: Här skriver du något som berör mig personligen eller inlägget ovan, jag läser inga bloggar som
reklamför tävlingar på sin blogg eller dagens blogg eller dylikt.
Alla sådana IP-adresser blockeras from 2011-09-15.
Tack på förhand!

Trackback
RSS 2.0